Fordel varmen rigtigt
Få styr på dine radiatorer.
Termostaten gør arbejdet Det er radiatorens termostat, der
sørger for en stabil temperatur i rummet. Termostaten har en føler – enten indbygget i håndtaget eller placeret under eller ved siden af radiatoren.
Føleren registrerer, når det bliver køligt, og termostaten sørger så for at skrue op for varmen. Når det er varmt nok,lukker den ned igen. Derfor skal du ikke røre termostaten for at holde temperaturen stabil, uanset om solen bager ind ad vinduerne, eller frostvinden bider
udenfor.
Lad radiatoren stå frit Det er vigtigt for din varmeøkonomi, at radiatoren og termostatens føler ikke bliver dækket – hverken af gardiner, møbler eller andet. Den varme luft fra radiatoren stiger til vejrs og får luften til at cirkulere i rummet. Føleren kan kun mærke den luft, den er i kontakt med, så systemet fungerer bedst, når luften kan cirkulere frit om radiatoren.
Brug et termometer De fleste termostater skal stå på ca. 3 for at give en temperatur på omkring 20° C. Hver streg svarer til ca. 3 graders temperaturforskel.
Prøv dig frem og tjek med et termometer, hvis du er i tvivl om rumtemperaturen.Termometeret skal hænge på en indervæg i ca. 1,5 meters højde.
Vent en times tid med at aflæse temperaturen,efter du har indstillet termostaten – er det for koldt eller for varmt, kan du regulere termostaten igen.
Hvis termostaten har en memo-ring, kan du markere den indstilling, du finder frem til. Så er det nemt at finde den rette indstilling igen senere.
Brug alle radiatorer Der er meget at vinde ved at udnytte fjernvarmen effektivt. Det gør du foreksempel ved at bruge alle radiatorer i hvert rum og indstille dem ens. En kold og en brandvarm radiator er dyr i drift, fordi du ikke udnytter varmen i den varme radiator fuldt ud. Flere radiatorer, der hjælpes ad, er den bedste løsning
Varm i toppen, kold i bunden
Du kan tjekke, om du udnytter varmen ordentligt ved at mærke efter, at radiatorerne er kolde i bunden og varme i toppen. Det varme vand løber ind i radiatoren for oven, og det skal helst
være lunkent, inden det løber ud igen i bunden af radiatoren. Så har du fået masser af varme for pengene.
Tjek termostaten Du kan selv kontrollere, om dine termostater virker, som de skal. Skru lidt ekstra op, og radiatorerne skal automatisk afgive mere varme. Omvendt skal rummet naturligvis blive koldere, hvis du skruer ned. Tjek og motioner dine termostater et par gange om året og skift de termostater, der ikke fungerer længere. Der kan være god økonomi i at udskifte gamle termostater.
Hurtig udluftning tjener dig bedst
Luft ud for fulde gardiner. Frisk luft giver det bedste indeklima, og det behøver ikke at koste dig et stort varmetab. Bare sørg for gennemtræk i 5-6 minutter hver dag. Så har du fået frisk luft ind, uden at møbler og vægge bliver kolde. Husk at lukke for dine radiatorer imens, så termostaterne ikke skruer op for varmen.
Luk fugten ud.
Et menneske afgiver ca. 2 liter vand i døgnet. Derfor er det ekstra vigtigt at
lufte ud i rum, hvor mennesker opholder sig i længere tid ad gangen. For eksempel i soveværelset og efter en festlig aften i stuen derhjemme. Madlavning og bad er et kapitel for sig – her er aftræk i køkken og badeværelse en god hjælp, og du kan slutte af med at lufte effektivt ud i 5 minutter.
Tør luft gavner din bolig. Der er flere ting, du kan gøre for at holde din bolig tør og sund. Hvis der er dug i hjørnerne af dine ruder, er det tegn på, at luften er for fugtig. Her hjælper
en jævnlig udluftning. Det er også en god idé at holde ydervæggene fri for store møbler for at
undgå skimmel og mørke skjolder. Hvis væggene bliver kolde, bør du generelt overveje efterisolering.
Endelig må temperaturen ikke komme under 14° C indenfor, hvis du vil afværge fugtproblemer i din bolig. Slip af med fugten – luft ud
◗ I soveværelset
◗ Efter bad
◗ Efter madlavning
◗ Når I er mange mennesker indendørs
◗ Mindst en gang om dagen ved gennemtræk.